I oktober månad har marinarkeologer från Vrak dykt på Osmundsvraket för att skaffa ny information om 1500-talet // Foto: Vrak

Båtnytt

Historiskt vrak kan ge värdefull information

Strax utanför Dalarö ligger unikt vrak.

Text: Martin Strömberg • 2021-11-30 Uppdaterad 2022-03-11

Strax utanför Dalarös kust – på 30 meters djup vid naturreservatet Lilla Husarn – ligger ett unikt vrak som kan ge värdefull information om 1500-talets liv.

I oktober har marinarkeologer från det nya museet Vrak på Djurgården dykt på det tremastade fartyget för att ta reda på mer om lasten, hur handelsskeppet var konstruerat, vart det var på väg och varför det sjönk.

– Vi har aldrig tidigare sett ett skepp som är byggt på det här viset. Det är ganska stort, klinkbyggt. Vi har kunnat datera det till mitten av 1500-talet, säger marinarkeolog Jim Hansson, enligt mitti.se.

En analys av fartygets position gör att man tror att skeppet hade lämnat Stockholm och var på väg söderut. Men att det kort efter avfärd förliste bland ett gytter av farliga revskär. Skeppet var lastat med osmaner, små järnklumpar, och har därför fått namnet Osmundvraket.

Jim Hansson berättar att de gav sig ner på djupet framför stormasten och började gräva sig fram genom dyn. Där hittade de en komplett last och alla sjömännens tillhörigheter kvar ombord.

– Den helt världsunika masten står rakt upp, och vi stötte på tunnor på en gång. De var välbevarade och låg huller om buller. Där fanns också pottaska, köksredskap och koppargrytan stod kvar vid den murade spisen. Det var en bisarr känsla, som ett fruset ögonblick av hur det såg ut och hur de levde ombord. Det är en orörd tidskapsel från Gustav Vasas storhetstid, säger han till mitti.se.

Tack vare Osmundvraket går det nu att få reda på mer om hur Sveriges export tog fart och vilka skepp man seglade med. Skeppet är en del av svaret på frågan hur Sverige blev det land vi ser i dag, förklarar Jim Hansson.

– Man kommer att förstå handel och export från den här tiden. Det har varit knepigt att komma åt det tidigare för det finns få dokumenterade lämningar. Så här kan vi tillföra ny historia.


Text: Martin Strömberg • 2021-11-30
BåtnyttNyheterBåtvrakDjurgårdenOsmundsvraketPraktiskt Båtägandevrak
Scroll to Top